Botanist i en levande trädgård
Sommarblommor i fjällen
Smultronstället
Sommarfjäll
Hemavans unika blomvärld

Startsidan
OLOF RUNE. In memoriam
Brudkulla - Gymnadenia runei

LOCKAR BLOMÄLSKARE FRÅN HELA VÄRLDEN
nnnnnnnnnnnnnnnnVästerbottens-Kuriren ......

Den är röd som som när solen lyser igenom en flaska god. Botanisten Olle Rune beskriver förälskat hur en brudkulla ser ut.

Botanister kommer från hela världen till Fjällbotaniska trädgården i Hemavan för att få se den här orkidén som är släkt med brunkullan. Det var Olle Rune som en gång hittade den allra första på Artfjället inte långt därifrån.

En guldkula som svävar mot höjderna visar vägen till den Fjällbotaniska trädgården. Ta hissen upp och kommer du till klockan halv elva får du följa med en kunnig botanist på en promenad runt.

OCH DU behöver inte själv vara botanist för att ha riktig glädje av att vandra runt bland över 500 fjällväxter. På grund av trädgårdens oerhört gynsamma läge växer över 200 av växterna dessutom i sin alldeles riktiga miljö. De allra flesta växetrna hör hemma i Norden, men det förekommer en del gästartister. Skyltar hjälper till så att man som okunnig förtjust kan få reda på hur det man hört talas om ser ut i verkligheten. Edelweissen är till exempel ganska oansenlig.
I detta våldsamma byggnadsverk hade man en gång tänkt sig ett centrum för forskning och turism.
Olle Rune, botanist och docent först vid Uppsala universitet och senare Umeå, blev förtjust över uppdraget att få använda anläggningen som ingång till en fjällbotanisk trädgård. Hans fru Maj har hela tiden varit med i arbetet . Området kunde de sedan ungdomen. De började 1989.

Då formulerades också målsättningen: man skulle visa fjällnaturens växtliga mångfald för allmänheten, man skulle hålla samlingar av skyddsvärda arter för vetenskapliga ändamål och genom estetiskt genomtänkta arrangemang hävda naturträdgårdens plats i trädgårdskulturen.

Trädgården är uppbyggd med odlingsytor inom timrade kistor i sluttningen så att man slipper vika ihop sig som en fällkniv för att se. Passar fint också för rullstolsburna även om några av gångarna kräver lite kraft för att forcera och det nog är svårt att komma till backkärret.

Men annars är det här en ljuvlig försmak av det som mötr när man kommer ut på fjället. Här blir det myren, heden, ängsbjörkskogen och rikkärret i koncentrat.

PLATSEN ÄR en getryggsformad sidoås som korsar sluttningen. Åsens dalvända sida är brant och solbelyst med läge mot sydväst och där känner sig till exempel purpurknipprot och vitsippsranunkel hemma. Motsatt del ligger högre, lutar svagt på en skuggig sluttning mot öster och här överlever isranunkel. Hela trädgården förfogar över 4,5 hektar, 600 meter över havet och 100 meter nedanför trädgränsen. Här intill ligger en myr med en slåtterlada från mitten på 1800-talet och en spångad stig till ett backkärr med massor med orkidéer.

Temperaturskillnaderna mellan åsens sol- och skuggsida får både sydbergsväxter och högalpina växter som skyr värme att trivas. I en låda finns växter som Olle Rune hämtat hem från Island.

Naturstigar för lite längre ut i området: bakom backkärret med Kung Karls spira, nycklar av alla sorter och brudsporre finns en stig där det växer manshöga


Anläggarna.Docenten och botanisten Olle Rune tillsammans med hustrun Maj. Tillsammans har de byggt upp fjällträdgården med 600 växter i speciella odlingslådor som är anpassade till rullstolsburna.
FOTO: Johan Gunséus/ Västerbottens museum

örter, vidare finns en spångad stig genom ängsbjörksskogen och en en geologistig.
- Allting blommar inte samtidigt, men någonting blommar jämt, säger både Maj och Olle Rune. De har båda fyllt 80, men finns fortfarande här nästan hela säsongen. Plockar bort det som inte hör hemma i växtlådorna, berättar och guidar.

BÄSTA TIDEN är från midsommar och tre veckor in i juli. Olle Rune hittade sin brudkulla 1960. 1967 kom två österrikiska forskare, som artbestämde brudkullan och gav den sitt vetenskapliga namn: Gymnadenia runei. Det finns ett exemplar i fjällträdgården. Länsstyrelsen gav sitt tillstånd att ta fem. Som "samvetsöm" tog Olle bara en, men den har blommat flera gånger.

Nu vet man att den unika brudkullan finns på fyra ställen, alla i Västerbotten. Olle lyser när han berättar:
- De växer alltid på fjället och lyser som röda stopplysen.
CHRISTINA FALKENGÅRD


Fjällbotaniska Trädgården
Naturum Hemavan
Njalla samepark
Vindelfjällen - Europas största naturreservat
Restaurang Njalla
Kungsledens sydport