Botanist i en levande trädgård
Sommarblommor i fjällen
Smultronstället
Sommarfjäll
Hemavans unika blomvärld

Startsidan
OLOF RUNE. In memoriam
Brudkulla - Gymnadenia runei

TIDIGA SOMMARBLOMMOR I FJÄLLEN Västerbottens-Kuriren 5 juli 2002

TÄRNABY
Sommaren i Hemavan är tre veckor tidigare än vanligt och i den fjällbotaniska trädgården har de vårtidiga arterna blommat ut. Men istället kan man redan nu och någon vecka framöver få se sensommarblomstren med högörterna och orkideerna i full prakt och i år kommer den gula gentianan att blomma för första gången.

Den fjällbotaniska trädgården med omkring 500 arter varav 200 är vilt växande i parkområdet är fortfarande efter 12 år en av de anonyma attraktionerna i länets fjällvärld.
- Men vi har haft en fantastisk start på den här sommaren med många besök bland annat från alpländerna. Trädgården är förvånansvärt bekant bland intresserade botanister tack vare olika guideböcker, säger Maj Rune som tillsammans med maken Olof Stått bakom ideerna och uppbyggnaden av trädgården och gjort den till sitt skötebarn. Årets besökare har utan undantag gett fjällträdgården fem stjärnor av fem möjliga i sina enkätsvar.
- Men det är kanske välvilja i överkant, tycker Maj.

De mellaneuropeiska besökarna är främst intresserade av orkideerna. Lappnycklarna är en av attraktionerna som blommar fint just nu. Fjälltortan har också påbörjat sin blomning. Trädgården har även växter från alperna och Island.


Umeåparet Maj och Olof Rune med förkärlek till fjällens flora gläds över att den prunkande fjällträdgårdens framtid tycks vara säkrad.
FOTO: Sven Mikaelsson


Lappnycklar är eftertraktade fotoobjekt
hos besökarna.

Blommar första gången

1999 tillfördes bänken för alpernas blommor den gula gentianan och snart kommer den att visa sin skönhet i full blomning för första gången i Hemavan. Men den största attraktionen är docent Olof Runes egen blomma, den med brunkullan närbesläktade brudkullan som fått det latinska namnet gymnigritella runei efter sin upptäckare.

- Vi har faktiskt blivit bestulen på brudkullan här i trädgården men en ny kommer att finnas på plats inom några dagar.

- Den fjällbotaniska trädgårdens framtid kommer att säkras när länsstyrelsen bygger ett naturrum här i Hemavan liknande det i Ammarnäs. Personal vid naturrummet blir ansvarig även för trädgården men det behövs minst två guider sommartid enbart för trädgården precis som vi har det bemannat i år, menar Maj Rune.

- Vi rekommenderar intresserade att göra sitt besök de närmaste veckorna för att ta del av prakten innan det är för sent även om sensommarblommor som johannesört lär vänta med sin blomning till slutet av juli eller början av augusti om tidtabellen för den här onormala sommaren håller i sig.

SVEN MIKAELSSON


Fjällbotaniska Trädgården
Naturum Hemavan
Njalla samepark
Vindelfjällen - Europas största naturreservat
Restaurang Njalla
Kungsledens sydport